Mineralenweetjes


Een van de grootste Geodes ter Wereld 

 

De Pulpi Geode in Spanje is een van de grootste geodes ter wereld en ligt 50 meter onder grond en is te bezoeken. De geode werd in 1999 ontdekt in de Pilar de Jaravia loodmijn en is gevuld met prachtige gipskristallen. De geode is ongeveer 8 meter lang, 1.8 meter breed, en gemiddeld 1.7 meter hoog. Er zijn plekken in de geode die hoger zijn en waar je kan staan. De gipskristallen (Seleniet) zijn indrukwekkend en nauwelijks beschadigd waarbij de grootste kristallen bijna 2 meter lang- en een halve meter breed zijn.

Lees verder >>>

 


Pyriet 

De meeste mineralen die verzamelaars graag in hun collectie verzamelen bezitten prachtige heldere kristallen in allerlei kleuren en vormen die edelsteenachtig aandoen. Toch is er ook een groep mineralen die een hele andere uitstraling heeft en een metaalachtige look hebben. Zo heb je de prachtig zilverkleurig gekleurde Galenieten of de prachtige Stibnietformaties. Maar mijn persoonlijke voorkeur van deze "metalic" mineralen is toch het mineraal pyriet, met zijn prachtige goud-messingachtige uitstraling en prachtige kristallen. 

Lees verder >>> 


Basaltzuilen

 

Voor de geïnteresseerden in de geologie is het vaak fascinerend te zien wat voor prachtige en kunstzinnige steen- en rotscreaties de natuur voortbrengt in een bijna oneindige diversiteit. Wij als mineralenliefhebbers richten ons vaak op de prachtige handzame stukjes steen of kristallen die in onze hand passen of als we geluk hebben een groter stuk van een rotsblok. Maar de natuur maakt ook andere prachtige creaties en formaties van steen die vele malen groter zijn dan de stukjes steen die we verzamelen of zelf uithakken. Een fascinerend voorbeeld hiervan zijn de Basaltzuilen die overal ter wereld te bewonderen zijn.

Lees verder >>>