Omdat het qua reisafstand precies goed is (niet te lang - niet te kort), zijn we de afgelopen jaren met het gezin in de zomervakanties veelal in Frankrijk beland. We wandelen graag in de bergen dus viel onze keuze dan ook vaak op een camping in de Franse Alpen, en als mineralenzoeker vond ik dat helemaal niet erg. Zo kon ik af en toe een dagje mineralen zoeken samen met het gezin, maar ook af en toe een dagje alleen. In 2018 stonden we op de camping in Rochetaillee, vlak bij Bourg d'Oisans en aan de voet van Alpe d'Huez. Een schitterend gebied om te wandelen. Bourg d’Oisans en Alpe d'Huez zijn natuurlijk vooral bekend van het wielrennen, omdat het aan de voet ligt van de berg naar het ski-oord Alpe d’Huez, een befaamde aankomstplaats in de wielerronde van Frankrijk. Maar wat velen niet weten is dat Bourg-d’Oisans en de streek Oisans ook bekend zijn van zijn vele vindplaatsen van mineralen. Ook Skigebied Les Deux-Alpes en skigebied Alpe d'Huez liggen in dit gebied en zijn bekend als vindplaatsen van met name heldere Quartz. In de omgeving ligt de beroemde mijn La Gardette waar grote stukken met extreem heldere quartzpunten zijn gevonden net als in bocht 11 van de weg naar Alpe d'Huez bij het gehucht le Ribot. Daarnaast is er de top van de Cornillon bekend om zijn mooi Epidootkristallen, zijn er beroemde Axiniet-vindplaatsen op La Balme d’Auris, Les Roches D’Armentier, en La Rampe des Commères,  komt er schitterende phreniet uit La Combe de la Selle,  is er Galeniet uit de mijn van Pontet, Quartz van Pont d’Oulles  en Allemontiet uit de mijn van Chalanches. Je zou er zou weken kunnen verblijven om te zoeken zoeken zoeken, maar er hebben daardoor de afgelopen decennia ook vele mineraalzoekers de streek aangedaan waardoor de de omgeving ook wat leeg "geroofd" is. De meeste plekken zijn overigens zonder alpine-ervaring moeilijk te bereiken en daardoor niet aan te raden, en ben ik dan ook zelf niet geweest. Maar weten wat er allemaal gevonden is in deze streek inspireert als je er bent. De streek ademt mineralen en dat kan je ook zien in Bourg d'Oisans waar midden op het dorpsplein een standbeeld staat van een groot Quartzmineraal. Ook is er een prachtig museum in een oude kerk van Bourg d'Oisans waar je schitterende exemplaren van al bovengenoemd vindplaatsen kan zien (zie ook foto's hieronder), en een echte aanrader is voor elke mineralenverzamelaar. 
 

Een van de vindplaatsen waar ik zelf twee keer ben geweest is Plan du Lac. De eerdergenoemde vindplaatsen zijn locaties voor ervaren zoekers met soms moeilijke bereikbare plekken, maar Plan du Lac is ook met kinderen vanaf 10 jaar prima te bewandelen en te bereiken. Ik ben er twee keer geweest, een keer in 2018 met gezin in de zomer, en een keer in de winter in 2019 toen ik in les Deux-Alpes was voor een skivakantie en heb er een paar mooie vondsten gedaan. Plan du Lac staat vooral bekend om Quartzpunten en vooral de Quartz in combinatie met anatase en of brookiet is gewild. Alvorens een paar vondsten te delen eerst wat over de vindplaats, de omgeving en het mineralenmuseum.

 

Plan du Lac 

Gehucht Le Plan du Lac wordt op de Franse mineralen chatsites al genoemd als een plek waar met kinderen (vanaf ongeveer 10) relatief makkelijk naar toe geklommen kan worden en waar altijd wel wat aan mineralen te vinden is. Hoe kom je er? Via de D1091 rij je Bourg d’Oisans zuidelijk uit, om na ongeveer een kilometer vervolgens de D530 van Bourg d’Oisans naar Sainte-Christophe-en-Oisans te volgen die naast de rivier Le Veneon loopt. Net na het gehucht/skigebied Venosc wanneer de weg van links langs de rivier (vanaf de kaart gezien) de brug overgaat en rechts van de rivier gaat lopen zijn we bij Plan du Lac. De rivier Veneon is vanaf daar ook even wat breder met kleine droge (beboste)  stukken in het midden (delta-achtig) en iets verderop aan de weg/rivier ligt Gite Le Plan du Lac met Chalet Le Plan du Lac. Rechts van de rivier en de weg (vanaf de kaart gezien)  ligt een helling met iets zuidelijker het gehucht Le Puy.  Wanneer de weg zoals eerder benoemd van links naast de rivier, de brug overgaat en rechts van de rivier gaat lopen is er na 30 meter een afslag een smalle weg de helling op (zie ook onderstaande googlemapskaart). Deze weg 50 meter omhoog volgen tot je niet verder kan en daar de auto parkeren. Vervolgens de opgedroogde rivierbedding oversteken (zie kaartje) tot dat je bij een wandelpad komt die verder de helling omhoog loopt.  Ook als je verder omhoog loopt naar de top van de Toura (wandeling via Le Puy)  wordt beschreven als vindplaats. Ook de vallei van Lanchatra (helling op links van rivier) wordt genoemd als vindplaats, met name de steenslag op de rechterhelling.

Mineralenmuseum Bourg d'Oisans

 

Als je als mineralenverzamelaar in de buurt bent van Bourg d'Oisans dan is het een must om het mineralenmuseum aldaar op de bovenverdieping van een oude kerk te bezoeken. Het museum heeft een uitgebreide en mooie collectie met merendeels mineralen uit de streek Oisans en van omliggende streken. Daarnaast hebben ze ook een sectie met (opgezette) dieren die leven in de streek en is er een klein winkeltje waar je ook mineralen kopen kan.  Onderstaand een paar foto's als impressie van het museum. Het Quartzstuk op de foto is ongeveer 70 cm breed om een idee te geven wat voor mooie stukken er liggen. Ook de epidoot en andere stukken op de foto zijn grote stukken.

 

Adres van het Museum:

Avenue de l'Église,

38520 Le Bourg-d'Oisans,

Frankrijk

 

Eigen vondsten

De eerste keer dat we omhoog liepen namen we het slingerende wandelpad omhoog. Hoe hoger je komt hoe mooier uitzicht je hebt over de vallei van Plan de Lac en de rivier de Venosc. Al wandelend naar boven kwamen we meerdere keren langs een soort van puinlawines van stenen en rotsstukken. We hebben er een paar keer tussen gekeken maar kwamen vooral stukken tegen met vlakken van kleine quartzpuntjes tot 5 mm. Indicatiever bleken kleine rotspartijen die soms naast het wandelpad lagen en waarin duidelijk eerdere zoekers een holte of ader uit hadden gehakt, met achterlating van enkele losse kwartspuntjes op de holte-vloer. Hoe hoger we kwamen hoe meer van die rotspartijen zich in het hoge gras bevonden, waarbij je bij een aantal kon zien dat er eerder gezocht is. Daar zijn we maar begonnen met het zoeken om te kijken of er in de holtes nog wat Quartz zat of er vlakbij nog een nieuw holte aan te boren was. Zo hebben we een paar leuke stukken gevonden (zie onderstaand) en de kinderen wat mooie heldere losse kwartspunten.