Het leuke aan mineralen zoeken is dat het in steeds verschillende omgevingen kan plaatsvinden. Soms loop je in het hooggebergte met prachtige vergezichten, soms ben je in een groeve of mijn, en soms sta je in een kuil in het bos.   

 

Zo loopt er in de Ardennen in de buurt van de snelweg E25 een kwartsader in de grond van meer dan 30 km lang tot over de grens in Luxemburg. Deze kwartsader ligt merendeels 2 tot 3 meter onder de grond. Omdat de pockets en spleten in deze lange ader oorspronkelijk goed gevuld waren met rode klei die veel ijzer maar ook hematiet en limoniet bevatte, zijn deze kwartsaders eeuwen geleden al gedolven om deze ijzerrijke klei te winnen. In de kwarts was men toentertijd niet geïnteresseerd en die gooide men dan ook weg of terug waardoor eeuwen later mooie kristallen voor ons als verzamelaars zijn achtergebleven. Wel op 2 meter diepte dan.... (zie ook artikel van H. Neutkens op Mindat over "Quartz in Belgie"). De ader ligt merendeels op prive-terrein en je zult dan ook toestemming moeten vragen om er te mogen zoeken.

 

De eerste keer dat ik mijn geluk ging beproeven mooie kwartsen in deze ader te vinden, was ik door collega-zoekers meegevraagd. Zij hadden in de weken er voor op basis van goede informatie al een plek in een bos gevonden waar ze de ader gevonden hadden, en hadden na meerdere dagen zoeken reeds mooie vondsten gedaan. Aangekomen op de zoekplek gingen een aantal verder in de kuil waarin ze hun eerdere vondsten gedaan hadden. Ik en twee anderen besloten een nieuwe kuil te graven, wat achteraf gezien niet goed uitpakte. We hadden op basis van eerdere gegraven kuilen een denkbeeldige lijn bedacht en hiermee bepaald waar een nieuwe kuil zinvol was, maar uiteindelijk naar uren graven stuitte we niet op de ader. Gelukkig mochten we in de namiddag nog verder mee zoeken in de kuil van de anderen en gingen we toch met een paar mooie stukken kwarts huiswaarts. In het jaar erna ben ik nog twee keer geweest op deze vindplaats in het bos, en verder gegaan in de bekende en nieuwe kuilen, en opnieuw mooie kwartsen gevonden. De kleine kwartsen op matrix zijn heel mooi helder, de grotere wat minder en soms wat beschadigd van binnen. Ook hebben we een aantal kleine- en heldere dubbeleinders gevonden. Onderstaand een klein impressie van de vondsten